illanna aromaterápia

Vegyszermentes kozmetikumokra fel!

2018. október 28. 21:05 - illanna.aromaterapia

supermarket


Májusban tértem át teljesen a természetes kozmetikumokra. Nagyrészt. Lecseréltem a tusfürdőt, sampont, dezodort, arckrémet, testápolót…de a smink cuccaimtól (már, amennyire használom), bevallom, nem váltam meg. Cserébe azokból jobb minőségre váltottam. Hátha.


De miért is van erre szükség? Számtalan helyen lehet erről tájékozódni, mégis van egy könyv, ami nagy kedvencem. Többek között ezt is leírja, szépen, érthetően. Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok. Ez tipikusan az a hiánypótló könyv, amiből, majd mindent megértesz, bármilyen kérdésed is van a női testtel és annak működésével kapcsolatban. Tényleg, csak ajánlani tudom mindenkinek! Nem csak azoknak, akiknek problémájuk van, hanem anyukáknak, nővé érő lányoknak és már „nagylányoknak”, akik mégsem értik pontosan melyik hormon hogyan is működik.

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvos. Nem értek ehhez én sem jobban, mint bárki más. Csupán tájékozódom és elhiszem azt, amit más, hozzá értő ember, ezekről leír. És szeretném felhívni ezekre a veszélyekre (ami nem csak nőket érint!) a ti figyelmeteket is. Hogyha nem is mindent egyszerre, de pár dolgon igenis változtassunk, önmagunkért!

Miért jobb, ami természetes?

krém

Térjünk vissza a miért is van erre szükség kérdésre. Fogyasztói társadalom. Globalizáció. Mesterséges anyagok. Ezeket a szavakat mindenki hallja, egyre gyakrabban. De mit is jelentenek ezek számunkra? „Ami kívül szebbé varázsol, az belül káros lehet”[1] Egy kutatás már 30 (!) éve is azt mutatta ki, hogy a forgalomban lévő kozmetikumok, minden harmadik összetevője károsnak bizonyult az egészségre. Azóta a szintetikus szerek száma csak nőtt – több tízezerrel. Ezek mind a kozmetikumokba, élelmiszerekbe stb. vándoroltak.

Akkor jöjjenek az újabb közhelyek: Valamiben meg kell halni. Úgyse használok belőle olyan sokat. Nem hiszem, hogy ez valóban káros lenne. Minimális a hormontartalma. Elhanyagolhatóak a mellékhatások.

Nézzük akkor egy kicsit bele ebbe. Három olyan vegyszertípus van, amire nagyon oda kell figyelni:

  • a szervezetben felhalmozódnak, nem bomlanak le;
  • befolyásolják a hormonális rendszert;
  • rákkeltőek.

Ezek a méhlepényen keresztül eljutnak a magzatig, anyatejjel a csecsemőig.

Néhány példa:

Xenohormonok – xenoösztrogének: a szervezetbe kerülve hormonszerű (ösztrogén) hatást váltanak ki, ezzel felborítva a test hormonháztartását (a sejtek felszínén „elfoglalják”a szervezet saját hormonjának fenntartott kötőhelyet, becsapva így a hormonális rendszert)

DTT – rovarirtó: eredetileg a malária ellen fejlesztették ki, de az állatokról átterjedt az emberekre is. Növényvédő szerként használták Közép-Amerikában, ahol a nemi érés már 3-4 éves korban megindult a gyerekeknél. Használatát már sok helyen betiltották, de máig vannak olyan helyek, ahol használata legális.

Dioxin – növényvédő: a táplálékláncba, az ezeket a növényeket fogyasztó állatokon keresztül került. A világ számos területén használják még ma is, fehérítőként. Milyen termékeket állítanak elő így? Vatta, pelenka, tampon, intim betét, wc papír, papírzsebkendő…

Következő jó hír, hogy ezeknek nagy része a nyálkahártyán át szívódik fel a leggyorsabban, tehát nem elég arra figyelnünk, mivel kenjük magunkat, mit eszünk és mit iszunk, az sem mindegy milyen levegőt szívunk. Szívás.

És, hogy ezeknek a szereknek, milyen hatásai lehetnek?

Immungyengeség, allergia, autoimmun betegségek, idegrendszeri zavarok, hormonális problémák, motivációhiány, terméketlenség, csontritkulás.

Nőknél: cikluszavarok, mellcsomók, mióma, endometriózis, kismedencei gyulladások.

Férfiaknál: spermiumszám-csökkenés, prosztata megnagyobbodás, - daganat.

Gyerekeknél: korai nem érés, magatartászavar, tanulási nehézség, gyengeség, nemi szervek fejlődési zavara.

Nézzünk egy listát azokról a termékekről, amelyek tartalmazhatják a káros vegyületeket:

  • Szintetikus mosószerek, illatosított öblítők, mosogatószerek, tisztítószerek – pár alternatívával már találkozhattál a blogon (öblítő, takarítás)
  • Tusfürdők, samponok, testápolók, fogkrémek
  • Dezodorok, izzadság gátlók
  • Hajfestékek, kozmetikumok
  • Napozószerek, bőrápolók
  • Illatosított termékek (tea, gyertya, légfrissítő, parfüm)
  • Fehérített termékek (tampon, betét, stb.)
  • Gyomirtó-, növényirtó-, gombaölő szerek

Dezodor természetesen

Szeretném veletek megosztani az én kikísérletezett receptemet, amiben az illóolajokat mindig változtatom - jóból is megárt a sok! :). Elkészítése nagyon egyszerű és ha nincs otthon megfelelő tubusod egy tégelyből is könnyedén felkenhető.

természetes dezodor

 

Ez a mennyiség egy nagyobb adag dezodorra elég. Én általában 10-15g-os adagokban szoktam porciózni.

A shea-, kókusz-, és kakaóvajat melegítsd fel a sárgabarackmag olajjal és a méhviasszal! Figyelj arra, hogy ne lépd túl a 60 °C-ot! Amikor felolvadt a méhviasz is, keverd hozzá a keményítőt és a szódabikarbónát, add hozzá az illóolajokat és mérd ki. 5 – 10 percre tedd a hűtőbe, vagy várd meg, amíg megdermed és már használhatod is! A tested kb. 1 hónap után hozzászokik a természetes megoldáshoz és elmúlnak a kezdeti kellemetlenebb szagok.

Illóolajokból használhatod a teafát (Melaleuca alternifolia), orvosi levendulát (Lavandula angustifolia), muskotályzsályát (Salvia sclarea), babért (Laurus nobilsi), ciprust (Cupressus sempervirens).

A weboldal keresőjébe a kulcsszavakat beírva tudod megkeresni a megfelelő illóolajat.

Remélem, ezek után jobban odafigyeltek majd ti is arra, miket vásároltok, miket kentek magatokra és miket esztek.

Olvassatok, tájékozódjatok!

Ha segítségre van szükséged az elkészítésben, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


[1] Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok, 50. oldal

Forrás: Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr514328685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása