illanna aromaterápia

Hatékony társ a takarításban

2017. október 25. 22:13 - illanna.aromaterapia

clean-571679_1920.jpg

Sokszor törekszünk arra, hogy otthonunkban természetes megoldásokat használjunk a mosáshoz, testápoláshoz. A takarítás mindig kényes téma ilyen esetekben, mert szeretnénk, hogy otthonunk tiszta és biztonságos – baktériummentes hely legyen. Az illóolajokat erre is alkalmazhatjuk, mutatom hogyan! :)

A Melaleuca alternifolia (teafa) illóolaj szerintem sokak számára ismerősen cseng! Már az ausztrál őslakosok is használták – a fa leveleit letépkedték és összetörték; fürdőbe vagy agyaggal keverve alkalmazták. Hivatalos bizonyíték terápiás hatásáról azonban viszonylag későn keletkezett. 1922-ben Arthur Penfold, ausztrál kémikus és csapata kiadott egy tanulmányt a teafa széleskörű antibakteriális és gombaölő tulajdonságáról. A Melaleuca alternifolia illóolaját sikeresen alkalmazták mindenféle fertőzés kezelésére, vágásokra, sebekre. A második világháború alatt is sikerrel használták, de a készlet annyira megfogyatkozott, hogy szükséges volt egy olcsóbb és könnyebben előállítható alternatívára. Mivel a teafa illóolajának több, mint 100, szinergikusan együttműködő összetevője van, lehetetlen volt akkoriban szintetikusan előállítani, így az olaj hosszú évekre feledésbe merült. Az 1990-es években újabb ausztrál kutatócsoport által – akik a teafa széleskörű alkalmazási lehetőségeire adtak bizonyítékot – került vissza a köztudatba.

Hatásosnak bizonyult:

  • a Staphylococcus aureus,
  • az Escherichia coli (E coli) – ételmérgezés, sebfertőzés;
  • a Malassezia furfur (napgomba) –  gombás fertőzés, amely szeborreás bőrgyulladást okoz;
  • a fonalgomba,
  • a Candida fajok és az élesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae), amelyek nőgyógyászati ​​fertőzésekhez, emésztőszervi problémákhoz, bőrpírhoz és viszketéshez is vezethetnek;
  • a Staphylococcusok és Streptococcus baktériumok;
  • szájüregi baktériumok egész sora,
  • és a Herpes labialis ellen.

Kutatásaik során azt is bizonyították, hogy a teafa illóolaja már alacsony hígításban is rendkívül hatásos, illetve, hogy a hígítatlan olaj bőrön alkalmazva kis százaléknál ugyan, de érzékenységet mutat. Éppen ezért soha ne alkalmazzuk hígítatlanul közvetlenül a bőrön, vagy alkalmazás előtt végezzünk tesztet kis bőrfelületen.

Takarításhoz készítsük el a következő keveréket, ami amellett, hogy hatásos, rendkívül költségkímélő is:

A citrom illóolaj szintén antibakteriális, fertőtlenítő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, itt most elsősorban illata miatt javaslom, de ki is hagyható a keverékből – ilyenkor emeljük fel a teafa cseppszámát!

Keverjük el az illóolajokat az ecettel, majd adjuk hozzá a vizet és tegyünk szórófejes üvegbe. Használat előtt mindig rázzuk fel!

A megtisztított felületen elpusztítja a káros baktériumokat, belélegezve nyugtató hatással van a torokra. Az inhaláció nyugtatja a köhögést, és fertőzés kezdetén történő alkalmazásával gátolja a vírus terjedését. Így egy felmosással megvédhetjük magunkat és családunkat! :)

Alkalmazhatjuk a padlón, pulton, konyhai készülékeken, hűtőszekrényben, zuhanyzón, WC-n és mosdókon egyaránt. Először mindig kis felületen próbáljuk ki, hogy az esetleges elszíneződést (nagyon-nagyon ritkán) ellenőrizzük.

A teafa párologtatása mindezek mellett elősegíti a penészedés megszűnését, de permetezhetjük a fenti keveréket közvetlenül a penészre is, hagyjuk pár percig hatni, majd töröljük le.

A szemét büdösödését és a baktériumok elszaporodását is megakadályozhatjuk, ha a kuka aljára spriccelünk a keverékből, mielőtt beletennénk a szemeteszsákot.

Mint mindig most is fontos, hogy kizárólag 100%-os tisztaságú, bevizsgált illóolajokat használjuk!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Nézz körül az Illanna aromaterápia webshopban!

forrás  forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr9913209637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása