illanna aromaterápia

Gyász, veszteség feldolgozása az aromaterápia segítségével

2017. november 01. 08:00 - illanna.aromaterapia

w1md6oxurg.jpg

A gász vagy veszteség feldolgozása mindig nehéz és hosszú folyamat. Általában nem tudjuk, hogyan segítsünk magunkon, vagy hogyan nyújthatunk segítséget másoknak. Az illóolajok szelíden adnak biztos támaszt, amikor szükség van rájuk.

„Amíg őriz a szemed,
Amíg lehunyt szemmel látsz,
Lehet elmegyek, de itt leszek,
A lábnyomomban jársz.

….

Amíg őriz a szemed, Amíg érez a kezed,
Amíg éltet a szíved, ne félj!”

(Dzsungel könyve – Amíg őriz a szemed)

 

Tagadás. Harag. Alkudozás. Depresszió. Elfogadás.

A legtöbb esetben elmondható, hogy a fent olvasható Elisabeth Kübler- Ross –féle öt státusz mentén dolgozzuk fel a veszteséget. Minden eset más és más. Van, hogy nem lehet élesen különválasztani az egyes szakaszokat; van, hogy valakinél kimarad egy szakasz, van, hogy „visszaesünk”. Célunk azonban minden esetben ugyan az: feldolgozni, elfogadni valaki olyannak az elvesztését, aki számunkra nagyon fontos volt, része volt az életünknek. Sajnos elmondható, hogy a legtöbben már átéltük a gyász vagy veszteség érzését, veszítettünk el rokont, barátot vagy szerelmet. A legrosszabb, amit ilyen helyzetben tehetünk, hogy nem éljük meg az érzelmeket és elnyomjuk magunkban a fájdalmat.

Általában egy nehéz helyzetben pontosan tudjuk mit kell tennünk, kivel vagy mivel kell megküzdenünk, hogy kikerüljünk a nem kívánt, rossz szituációból. A gyász feldolgozásánál nincs kivel megküzdenünk, a megváltozott helyzethez egyszerűen meg kell tanulnunk alkalmazkodni, ebben az új helyzetben kell megtalálnunk a helyünket. Akkor is, ha nem akarjuk…

A gyász és veszteség feldolgozásban az illóolajok lélekre ható erejét használjuk. Felmerül bennünk a kérdés, hogyan hatnak az illatok a lelkünkre? Mielőtt a tudományos magyarázatra kerülne a sor, gondoljunk csak bele, mit idéz fel bennünk egy szerettünk parfümének, otthonunknak vagy a süteménynek az illata, amit nagymamánk is sütött. Rengeteg emlékünkhöz kötődnek illatok, legyen az jó vagy rossz. Hogy egy illatot kedvelünk vagy utálunk gyakran köthető az emlékek minőségéhez is.

Az illóolajok öt érzékszervünk közül a legbonyolultabbon: a szagláson keresztül hatnak. A szaglóideg az egyetlen olyan érzékelési útvonal, amely közvetlenül az agyba érkezik. Amikor a szagmolekulák elérik a szaglószervben lévő nyálkahártyát több tízmillió szagérzékelési ponton haladnak át. Az idegsejtek egyből eljuttatják a limbikus rendszerbe a szagról szóló értesülést, még azelőtt, hogy a molekulák odaérnének. A szagok és illatok a limbikus rendszeren keresztül beindítják az emlékezést, befolyásolják a viselkedést, érzelmeket, előcsalogatják a rég elfeledett emlékeket.

Az öt fázishoz igazodva a következő illóolajok párologtatását ajánlom:

Tagadás.

A Santalum album illóolaj (szantál) nyugtatja az idegrendszert, erősíti a belső békét, segít összekötni a tudatunkkal, a valóságban maradni és elfogadni a realitást.

A tömjén illóolaja (Boswellia carterii illóolaj) oldja az erős, meghatározhatatlan félelmeket, segíti az elmélkedést, de segít leküzdeni a túláradó gondolatokat. Lelassítja a lélegzetet és ezáltal segít az érzelmek nyugodt vizsgálatában.

Harag.

Az orvosi levendula (Lavandula angustifolia) segít elengedni a felgyülemlett érzelmeket és lenyugtatni az elmét elborító erős érzelmeket.

A Chamaemelum nobile (római kamilla) illóolaj segít a frusztráció és neheztelés leküzdésében, elfogadni mások támogatását és segítségét. Oldja a haragot és a szorongást, lazít és nyugtat, enyhíti az elhagyatottság érzését.

Alkudozás.

A mirha (Commiphora molmol) illóolaj oldja a félelmet, megnyugtatja és tisztázza a tudatot. Segít megteremteni a belső békét, oldja a szomorúságot és bánatot.

A geránium illóolaj (Pelargonium asperum) a nyugalom és biztonság érzését közvetíti. Segít azoknak, akik tudatosan elnyomják racionalitásukat, megtagadják érzelmeiket.

Depresszió.

A bergamott (Citrus bergamia- fényérzékenyítő) illóolaj erősen nyugtató hatású, oldja a félelmet és segíti az elengedést. Helyreállítja az energiát – kimozdítja a stagnálásból. Segít az öröm megtalálásában.

A citrom illóolaj (Citrus limonum– fényérzékenyítő) antidepresszáns hatása mellett, segít a tudatosság megélésében és enyhíti a vesztességgel járó félelemérzetet. Tisztázza a szellemet és segít érzelmi kimerültség esetén.

Elfogadás.

A majoranna illóolaj (Origanum majorana) gyengéden nyugtat és átölel. Segít a nehéz veszteség feldolgozásában – temetéseknél is használják szakrális olajként. Érzelmileg a jelenben tart és nyugodtan tartja az elmét.

A Nardostachys jatamansi (nárd illóolaj) segít a legmélyebb szorongás feldolgozásában, békeérzetet ad, begyógyítja az érzelmi sebeket.

A fenti illóolajokat, vagy azok megfelelő keverékét alkalmazzuk párologtatóban (8-10 csepp), vagy jojoba olajjal keverve tegyük egy kis üvegcsébe és használjuk szaglóüvegcseként.

Ne felejtsük el, hogy mindig terápiás hatású, 100%-ban természetes illóolajokat használjunk!

A mai napon is, ahogy az év minden napján, gondoljunk rájuk szeretettel!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Nézz körül az Illanna aromaterápia webshopban!


forrás forrás forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr313209747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása