illanna aromaterápia

Illóolaj? Az meg micsoda? – 3. rész - Hogyan használhatom gyerekeknél?

2017. december 05. 23:37 - illanna.aromaterapia

Az aromás növényekből kivont illóolajok hatnak a testre és a lélekre egyaránt, rezgésük mérhető és pozitív hatásuk kimutatható. Az aromaterápiával általában illatosítás vagy wellness témában találkoznak először az emberek, ezért elsőre hihetetlennek is tűnhet, hogy mennyi betegség és lelki probléma orvosolható használatukkal.

Fontosnak tartom újra kihangsúlyozni, hogy kizárólag 100%-ban tiszta, terápiás hatású illóolajok esetében beszélhetünk ilyen hatásokról. Szintetikusan előállított illóolajoknál ez nem mondható el, sőt használatuk kifejezetten káros – sajnos Magyarországon a legtöbb drogériában és boltban szintetikusan előállított termékekkel találkozunk..

Az aromaterápia kiválóan használható megelőzés céljára. Párologtatással megelőzhető a betegségek terjedése, masszázzsal pedig az immunrendszert erősíthetjük. Ajánlatos otthon, vagy akár az óvodában, iskolában is citrom illóolajat, vagy kifejezetten légtisztításra, térfertőtlenítésre alkalmas keverékeket párologtatni.

Az aromaterápia teljes mértékben összeegyeztethető mind a hagyományos, mind az alternatív gyógymódokkal, így kiegészítő gyógymódként is alkalmazható, de önálló alkalmazás esetén is igen hatékony minden korosztály számára.

Gyermekeknél (6 éves kor alatt), várandósság, illetve szoptatás ideje alatt arra kell figyelnünk, hogy nem minden illóolaj alkalmazható biztonsággal –ez kémiai összetételétől függ. Minden egyes illóolajban több tucat vegyület található. Ezek összetétele kisebb mértékben fajtánként változhat, egyedenként függhet a környezeti viszonyoktól (napsütéses órák száma, levegő tisztasága stb.). Ezen összetevők közül gyakran egy, kettő vagy három nagyobb arányban van jelen, mint a többi, vagy aktívabb vegyületként befolyásolja, uralja az illóolaj viselkedését.

A monoterpén ketonokat, fenolokat, mentholt, aromás aldehidet tartalmazó illóolajakat gyermekeknél tilos alkalmaznunk! Ilyen például a füzéres levendula (Lavandula stoechas), amely 15-30%-ban kámfort (monoterpén keton) tartalmaz, vagy minden olyan illóolaj aminek kemotípusa ct. camphre. Érdekesség, hogy például a Madagaszkári kámforfa (Cinnamomum camphora ct. cineol) biztonsággal alkalmazható gyerekeknél is – vírusölő, vagy fülgyulladás esetén, mert nevével ellentétben nem tartalmaz kámfort. Nem összetévesztendő a sima kámforfával (Cinnamomum camphora), ami kerülendő!!! A közönséges tuja (Thuja occidentalis), az édeskömény (Foeniculum vulgare), orvosi zsálya (Salvia officinalis) szintén nem alkalmazható 6 éves kor alatt, illetve felnőtteknél is kérjük ki aromaterapeuta véleményét! A borsmenta (Mentha piperita) menthol tartalma miatt kerülendő, érszűkítő hatása miatt légzőgörcsöt okozhat, a légutak kifejletlensége miatt.

6 éves kor alatt nem alkalmazható illóolajok (a teljesség igénye nélkül), kattints az illóolajra a részletekért:

Az alkoholok (kivéve a menthol és várandósság idején a geraniol – méhösszehúzó hatása miatt), oxidok, szeszkviterpén- és diterpén ketonok, terpén aldehidek, terpének, kumarinok (fényérzékenyítő tulajdonságára figyelni kell) megbízható, biztonsággal alkalmazható kémiai anyagok, ezért gyerekeknél is használjuk!

Gyerekeknél a teljesség igénye nélkül a következő esetekben nyújthat szelíd megoldást az aromaterápia:

  • idegrendszeri problémák: szorongás, önbizalomhiány, koncentrációzavar, tanulási problémák, stressz, pánik, nyugtalanság, fejfájás
  • alvási problémák: elalvási nehézség, rossz álmok
  • légzőrendszer: nátha, influenza, asztma, hörgőgyulladás, köhögés, torokgyulladás, fülgyulladás, arc-és homloküreg gyulladás
  • mozgásszervrendszer: növekedési fájdalom, húzódások, ízületi problémák, izomgörcs
  • bőr: kisebb égési sérülések, hegek, sebek, csípések, ekcéma, gombásodás, szemölcs, furunkulus, tetvesség
  • emésztőrendszer: étvágytalanság, székrekedés, fertőző hasmenés, hasfájás, utazási rosszullét, emésztési problémák, már 3kg-os csecsemőknél alkalmazható keverék
  • húgyúti- és ivarrendszer: húgyhólyaggyulladás, fitymaszűkület
  • fertőző betegségek: rubeola, mumpsz, bárányhimlő

Illóolajok általános alkalmazása:

bedörzsölés/masszázs, inhalálás, fürdő, borogatás, lábfürdő, párologtatás

  • csecsemő (1 éves korig): soha ne használjuk tisztán, maximum 3-4 csepp
  • kisgyermek (6 éves korig): 5-6 csepp
  • nagyobb gyermek: (12 éves korig): 8 csepp

Hatások, amire figyelni kell:

  • fényérzékenyítő (citrusfélék, angyalgyökér, kömény)
  • bőrirritáló (fahéj, borsmenta)
  • allergia: letesztelni használat előtt a könyökhajlatban, ha 10 perc után sincs semmi elváltozás, akkor alkalmazhatjuk

Gyerekeknél biztonsággal alkalmazható illóolajok (a teljesség igénye nélkül):

Az oldalon minden esetben jelezve van, ha egy illóolaj nem alkalmazható gyerekeknél, terhesség, szoptatás idején illetve bármi más miatt ellenjavallt!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Szerezd be az illóolajokat az Illanna aromaterápia webshopról!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr1613444509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása