illanna aromaterápia

A gyógyító arany

2020. március 01. 13:09 - illanna.aromaterapia

A hónap olaja - Olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum)

87889322_536304633659441_1147969265580638208_o.jpg

Keresnem sem kellett… a szekrény tetején volt. Senkitől sem venném el azt az egyedi pillanatot, milyen érzés mélyen beleszippantani az üvegbe, ezért nem is mennék nagyon bele abba, hogy rám milyen hatással van. Meghagyom mindenkinek a lehetőséget, hogy egyedi élménye legyen, tényleg nem szeretnék senkit sem befolyásolni, az biztos, hogy maradandó élmény. 

Egy dolgot azért kiemelnék. Nekem királynő. Anyakirálynő. Az anyát már csak azért is teszem hozzá, mert anyukám (Gyopárka) miatt, nekem már, amikor először meghallottam a nevét nem is volt kérdés, hogy micsoda védelmet és nyugalmat fog nyújtani. Még szerencse, hogy nem voltam elfogult. Királynő, mert illata olyan bájjal és kecsességgel tudja körüljárni az embert, hogy az már nem is felfogható. Észrevétlenül surran be a legmélyebb, legeldugottabb kis bugyrokba is. Nem árulok el nagy titkot ezek után, hogy nagy kedvencem.

Nehéz dolog mindent leírni róla, azt sem tudom, hogy a fizikai vagy lelki oldalával kezdjem-e. Egy dolog egészen biztos, megpróbálom szépen tagoltan, hogy mindenki rögtön arra a részre bukkanhasson, ami őt igazán érdekli.

Általános tulajdonságai

A fészkesek családjába tartozó aranysárga növényt szalmarózsa, szalmavirág, vagy immortelle néven is hallhattuk már – ezt a nevet azért is kaphatta, mert színét a szárítás után sem veszíti el, „örökké megmarad”. Nem is nagyon olvashatunk olyan leírást, ahol simán sárga színéről és szürke leveleiről beszélnek, mert bizony ezt a növényt megilleti az aranysárga és az ezüst. A szó eredete: heli=nap és chrysos=arany.

Illóolaját a föld feletti részéből gőzlepárlással állítják elő. Igencsak magas árát alacsony illóolajtartalma (~0,1%) magyarázza, mondhatni, minden cseppje aranya. 

immortelle-4406678_1920.jpg

Kémiai jellemzők

Észterekben gazdag (35-40% neril-acetát), emelett tartalmaz a-pinént (monoterpén), kurkumén (szekviterpének), nerolt, geraniolt, lialolt (alkoholok) és ketonokat (italidon) is*.

Fizikai felhasználás

Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, sejtregeneráló, köptető

Hatásos minden olyan helyzetben, ahol vérömleny keletkezett – visszerek, véraláfutások, értágulatok ellen az egyik leghatékonyabb szer! Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi bántalmakra, reumás problémákra készített keverékek egyik alappillére lehet. Emellé még párosul sejtregeneráló hatása és máris kaptunk egy illóolajat, ami kiválóan alkalmazható mindenféle horzsolás, seb, karcolás stb. kezelésére – bár véleményem szerint csak akkor vegyük elő, ha más, olcsóbb, de szintén hatékony illóolajokkal nem tudtuk megfelelően kezelni a helyzetet. Hatékonyan lehet alkalmazni légúti problémák (bronchitis, nyákoldás) kezelésénél is.

Ellenjavallatok: ritka esetben bőrirritációt okozhat, ne használjuk kiterjedt felületen, várandósság, szoptatás alatt, illetve kisgyermekeknél történő alkalmazás előtt, mindig tájékozódjunk!

Lélekvonal

Az, hogy az illóolajak, milyen megakadályozhatatlan hatással vannak az érzelmekre, hosszú lenne most kifejteni. Legyen annyi elég, hogy én, egy tényekhez ragaszkodó ember vagyok és arról, hogy az illóolajok milyen elképesztő módon hatnak a pszichére, szemernyi kétségem sincs. Ha gondoljátok ennek a tudományos hátteréről bővebben is írhatok majd. Most tömören legyen annyi elég, hogy a szaglás által bejuttatott molekulák anélkül kerülnek közvetlenül az érzelmi agyba, hogy azt tudatosan befolyásolhatnánk.  

Nehéz elkezdeni az olasz szalmagyopár lelki vonalát, mert nagyon összetett és próbálom rövidre fogni, hogy még befogadható legyen. Milyen jó, hogy segítségül hívhatom kiindulásnak az Aromaterápiás vetőkártyát: megbocsátás.

20200228_162452.jpg

Tapasztalatom szerint minden olyan problémánál segítségül hívható, ahol önmagunknak, másoknak szeretnénk megbocsátani. Évek óta megoldatlan, múltbéli, traumatikus esetek feloldásánál, feldolgozásánál is segítséget nyújthat. Egészen koragyermekkori traumáknál (érzelmi, lelki, vagy akár fizikai bántalmazás, szeretethiány) is hatásos segítség lehet!

Akárcsak fizikai, úgy lelki szinten is gyógyítja a sebeket, támogatja az egészséges felépülést. Mellettünk áll, mint egy anyakirálynő, támogató; segít legyőzni a negativitást, bizonytalanságérzetet, stresszt, depressziót, gyászt. Túllendít az érzelmi blokkokon, elakadásokon. Erősíti a bennünk elő gyereket – milyen érdekes, hogy itt is megint, mint anya kerül előtérbe, segít emlékezni az álmainkra, energetizál, türelemre és megértésre tanít, nyugtat, segít a változások elfogadásában. És valahogy segít elfogadni azt is, hogy igenis vannak felettünk álló dolgok, amire nem vagyunk hatással – fizikai tulajdonságainak bizonyosságával segít elfogadni a kevésbé megfogható elemeket.

Nyugtató hatása miatt segíti a légzés elmélyülését, relaxációt, de úgy, hogy nem tompítja közben a tudatosságot.

Kozmetikai javallatok

Évek óta nagy lelkesedéssel használom minden féle speciális problémára készült krémbe. Tapasztalatom szerint csodásan működik rosaceás bőr kezelésére. Fizikai tulajdonságaiból kiindulva, erős gyulladáscsökkentő, pangást feloldó hatása miatt hatékonyan alkalmazható aknés, gyulladt bőr kezelésére, cellulit csökkentésére. Bőrfeszesítő hatása miatt kiváló anti-aging, sejtmegújító és ránctalanító hatása miatt csak jót tehetünk a bőrünknek vele.

Most lehet megdobálnak kővel, de ez az egyik olyan illóolaj, ami sugárkezelések előtt alkalmazva megakadályozhatja a bőr égését, de alkalmazhatjuk sebészeti beavatkozások előtt is (mandarin illóolajjal és szükség esetén növényi olajjal keverve) hogy elősegítsük a bőr későbbi, gyorsabb, hatékonyabb regenerálódását, a bőrsejtek egészséges fejlődését – a hegesedési folyamat felgyorsulását.

Aromavíz

Kiegészítő kezelésnek, kismamáknál, gyerekeknél, érzékeny bőrűeknél hatékonyan használhatjuk az olasz szalmagyopár aromavizét, ami erőteljes hidratáló, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatással rendelkezik.

Használd a GYA03* kuponkódot, hogy 10.000 Ft feletti vásárlásod esetén 10% kedvezményt kapj minden illóolajra és párologtatóba való illóolajkeverékre az Illanna aromaterápia weboldalon!

*A kupon 2020.03.15-ig érvényes a teljes árú termékekre az Illanna aromaterápia weboldalon! 

forrás:

  • *Tisserand -Young: Essential oil safety, 2. kiadás 309. oldal
  • Valeri Ann Worwood: The fragrant mind (445-447. oldal)
  • Julia Lawless: Aromatherapy and the mind (163. oldal)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr2315494772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása