illanna aromaterápia

Illóolaj? Az meg micsoda? – 1. rész

2017. november 14. 14:56 - illanna.aromaterapia

hydrosol-939216_960_720.jpg

Miért van az, hogy egyes növényeket nem szeretnek megenni az állatok? Hogyan vonzzák őket oda a beporzáshoz? Az aromás növények illatanyagukat használják ezekre. A világban ma körülbelül 800 000 növényfaj ismert, de ezeknek csak kis százaléka képes illóolajat produkálni – ezek hívjuk aromás növényeknek. Azt, hogy egyes növények miért termelnek illóolajat, míg más növények nem, az a természet titka, ugyanis a tudomány mai napig nem tudott magyarázatot találni erre a kérdésre.

A növények különböző részeikből lehet kinyerni az illóolajat. A fahéjnak a kérgéből, a vetivernek a gyökeréből vonják ki a terápiára alkalmas illóolajat, a citrus féléknek használják a levelét, virágát és a gyümölcs héját is – az azonos családba tartozó növényeknek, általában azonos részükben termelik az illóolajat, illetve bizonyos növények leveléből más kémiai összetételű olaj nyerhető ki, mint a virágokból.

Az illóolaj a növény esszenciája, amely egyaránt hat a testre és a lélekre. Rendkívül gyorsan képes bekerülni az emberi szervezetbe és ott fejti ki hatását, ahol szükség van rá. Magában hordozza a növény minden olyan hatóanyagát, ami zsírban oldódik. Mikroszkopikus molekulákból áll, amelyek képesek behatolni a sejtekbe. Ezek a biokémiai anyagok számos hatással rendelkezhetnek: fertőtlenítő, baktérium-, gomba-, vírusölő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hámosító…

Nem minden illóolaj egyforma! Sajnos a boltokban kapható illóolajok nagy százaléka aromás olaj, ami még illatanyagként sem használnék. Ezek általában hozzáadott, illetve szintetikus anyagokat tartalmaznak! Arról, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál itt olvashatsz bővebben!

Az aromaterápia az illóolajok segítségével kiváló, természetes megoldást kínál az egészségünk megőrzésre és a már kialakult betegségek kezelésére egyaránt. Aromaterapeuták segítségével gyerekeknél, időseknél is biztonsággal alkalmazható!

Hogyan nyerhetünk ki aromás növényből illóolajat?

A növény fajtájától és érzékenységétől függően különböző eljárásokat alkalmaznak.

Vízgőzdesztilláció

A desztillálás előnye, hogy az illékony komponensek az egyedi összetevők forráspontjainál alacsonyabb hőmérsékleten desztillálhatók, és könnyen elválaszthatók a kondenzvízből. Ez a leggyakrabban alkalmazott kinyerési módszer, az illóolajok kb. 90%-nál használják. A desztilláció minősége meghatározza az illóolajok terápiás hatását, a víz minősége, a lepárlás időtartama mind befolyásolják. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten, megfelelő nyomáson történjen. A desztilláció időtartama az aromás növénytől függ, de a teljes folyamat általában 8-22 óráig tart. A legerősebb részét az első 4 órában nyerik ki, de vannak olyan molekulák, amik csak több óra után válnak kivonhatóvá. Hogyan is működik ez a folyamat?

method-of-extraction-of-essential-oils_pranarom.png

A begyűjtött növényt  (amit lehetőség szerint vegyszermentesen termesztenek, vagy vadon gyűjtenek) a vízzel teli tartályába, illetve a fölé helyezett víz nélküli tartályba teszik és melegítik (vízlepárlás, ha csak a vízzel teli tartályt töltik meg növénnyel; gőzlepárlás, ha csak a fölötte lévő víz nélkli tartályt; vízgőz, ha mindkettőt). A gőz elválasztja az aromamolekulákat a növénytől és ez a gőzzel keveredett illóolaj a hideg vízzel töltött tartály – következő állomás – hatására cseppfolyóssá válik. Ez a folyadék érkezik meg az utolsó állomásra, az úgy nevezett florentini edénybe, ahol az illóolaj és az aromavíz külön válik. Végezetül az illóolajat áramoltatással leválasztják az aromavízről.

Sajtolás

A hideg sajtolás, vagy préselés a legegyszerűbb kinyerési mód, kizárólag citrusféléknél alkalmazzák (citrom, bergamott, édesnarancs, mandarin stb). Az olajat a héj eltávolítása után sajtolják, préselik ki a gyümölcsből – ez így kapott végterméket a szaknyelv esszenciának ismeri, de illóolajként használjuk a köznyelvben.

Enfleurage

5fc031ac319f5e00d47cad909eca33cd.jpg

Bizonyos aromás növényekből, mint a jázmin, vagy tubarózsa nem lehet vízgőzdesztillációval kinyerni az illóolajat, mert azok túl sérülékenyek az eljáráshoz. Az enfleurage során növényi olajat alkalmaznak az illóolaj kinyeréséhez. Ennek célja, hogy a színtelen és szagtalan növényi olajba oldódjon az aromás növényben lévő esszencia. A jellemzően frissen leszedett hajtásokat növényi olajba teszik és napokig vagy hetekig hagyják állni benne, majd kicserélik újakra, egészen addig, amíg a növényi olaj telítődik. Az így kapott „pomádét” ezután alkohollal átmossák és kinyerik belőle az alkohollal kevert illóolajat. Az alkoholt elpárologtatják és megmarad a tiszta illóolaj.

Ennek a módszernek egy olcsóbb fajtája az oldószeres kivonás. Az illóolaj kivonására oldószert – elsősorban hexánt – használnak. Ebben az esetben a végtermék minimális mennyiségben tartalmazhat oldószer maradványokat, ezért belsőleg való alkalmazása tilos!

Szén-dioxid extrakció

A CO2 extrakció meglehetősen új módja az illóolajok kivonásának. Hátránya, hogy rendkívül költséges, előnye, hogy nagyon jó minőségű olajakat produkál és környezetbarát eljárás. A szándioxid 33 °C- on és bizonyos nyomáson szuperkritikussá válik, ami egy olyan állapot, amelyben sem nem gáz, sem nem folyadék, de mindkét halmazállapot tulajdonságait magában hordozza és ezáltal kiváló oldószerré válik az aromás növények esetében. Az extrakció után a szén-dioxid még nyomokban sem marad a végtermékben.

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Látogass el az Illanna aromaterápia webshopba!

Forrás, Forrás, Forrás, Forrás, Kép, Forrás, Forrás, kép, kép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr8613275001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása