illanna aromaterápia

Ismerd meg! - Sárgarépa macerátum

2018. július 12. 12:42 - illanna.aromaterapia


Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Sárgarépa és bronzos barnaság?


Egy kis ismétlés az előző részből: „A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.”

vegetables-1666632_1920.jpg

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a sárgarépa fogyasztása jót tesz a szemnek és fütyülni is jobban fogunk tudni tőle, de azt kevesebben tudják, hogy a sárgarépa macerátum bőrön való alkalmazásának is számos előnye van.

Hogyan készül a macerátum?

A Daucus carota ssp sativa gyökeréből macerálással állítják elő az általunk ismert és használt készterméket. Ez annyit jelent, hogy az olajat nem közvetlenül a répából nyerik préseléssel, vagy hidegen sajtolással, hanem a friss gyökeret növényi olajban áztatják. Így a bázisolaj mellett a benne áztatott, macerált növény tulajdonságai is belekerülnek a végtermékbe.

A friss sárgarépa gyökérből készült macerátumhoz jellemzően napraforgó- vagy olívaolajat használnak bázisolajként. De mielőtt hozzákezdenénk a munkához tisztában kell lennünk néhány alapvető dologgal és át kell hidalni néhány apróbb nehézséget. Először is, a répa igen nagy százaléka víz, és mint tudjuk a víz jó hordozója mindenféle baktériumnak. Ami még ennél is nagyobb gond, hogy nem elegyedik az olajjal. Így, mielőtt nekifognánk a macerálásnak, ezt valahogyan orvosolnunk kell, így mielőtt a répát a hordozóolajhoz tennénk, mindenképpen ki kell szárítanunk! Ehhez vágjuk karikára a répát és tegyünk alacsony hőfokon a sütőbe (kb 12-18 órára), vagy használjuk aszalógépet.

sárgarépa macerátum 

Miután már úgy érezzük, hogy a répadarabkák kellően szárazak egy kifertőtlenített üvegbe téve öntsük rá az általunk választott olajat úgy, hogy teljesen ellepje és körülbelül 4 hét pihentetés (két naponta azért néha rázzuk fel) után már élvezhetjük is az általunk készített macerátum jótékony hatásait. Ha mindehhez még nem látjuk elérkezettnek az időt, akkor meg is vehetjük: itt.

Béta-karotin, ide vele!

Hogy miért is éri meg elkészíteni vagy beszerezni ezt a macerátumot? Vitaminokban gazdag, tápláló olaj, amely lágyítja a bőrt és elősegíti az egyenletes barnulást, a barnaság megtartását, illetve a napégette bőrre is jótékony hatással van. Tele van béta-karotinnal – ami az A-vitamin provitaminja, azaz a szervezet ezt átalakítva hozza létre az A-vitamint (retinol). Ez a zsírban oldódó vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és a fogak egészségét, valamint felelős a nyálkahártyák egészségéért, a szürkületben való látásért és támogatja az immunrendszert. A retinol ezeken kívül a bőr épségének megőrzésében is komoly szerepet játszik, csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti az új kötőszöveti rostok képződését.

Ezek alapján, ha azt vesszük észre, hogy bőrünk berepedezik, érdessé válik és hámlani kezd, gyanakodhatunk arra is, hogy A-vitamin hiányunk van. Ebben az esetben mindenképpen érdemes béta-karotin tartamú ételeket, illetve természetes kozmetikumokat használni, hiszen az A-vitaminnal ellentétben így nem állhat fent a túladagolás veszélye.

A béta- karotin adja ezen kívül a sárgarépa jellegzetes színét is. Érdekesség, hogy a karotionidokat már 1950 óta állítják elő mesterségesen és használják élelmiszerek színezőanyagaként.

Bronzos barnaság természetesen

Ha már az élelmiszeriparban ilyen nagy sikerrel alkalmazzák, miért ne építenénk be mi is a természetes béta-karotin forrást bőrünk táplálába a mindennapjainkba és kívánt barnaságunk elérése érdekében, legalább nyáron? Ha fakó a bőröd, nehezen, vagy jellemzően foltosan barnulsz, akkor a következő keverék használatát ajánlom neked:

parmesancheese_4.png

A fenti hozzávalókat beszerezheted a webshopban! Nincs más teendőd csak keverd össze és napozás előtt kend be vele a bőröd. A bergamott illóolaj sajtolt, ne desztillál legyen, hiszen most kis koncentráciban, de kifejezetten a fényérzékenyítő hatását használjuk fel arra, hogy bőrünk barnuljon. A keveréket tegyük egy 50ml-es üvegbe és tegyünk rá szórófejet, hogy könnyebben tudjuk elolszlatni a bőrön, használat előtt rázzuk össze! Ne felejtsünk el tesztet végezni a bőrünkön! 

Fontosnak tartom felhívni a figyelmedet arra, hogy ez a keverék nem véd meg a káros sugarak és a leégés ellen. Javaslom, hogy a napozáshoz fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet és semmiképpen ne 11 és 16 óra között napozz.

Ha ezeket betartod bőröd nagyon hamar alkalmazkodni fog és leégés nélkül éred el, hogy szép színed és sok D-vitaminod legyen! Megfelelő időben történő napozáshoz használhatsz természetes napvédő szereket, illetve olyan növényi olajokat, amelyek megvédik a bőrödet az UV sugárzástól. Ilyen például a kókuszolaj vagy a shea vaj.

Remélem sokan elkészítitek a bronzosító testápolót!

Mindenkinek jó barnulást! :)

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Szerezd be a hozzávalókat az Illanna aromaterápia webshopról!

Növényi olaj

Sárgabarackmag olaj

Avokádó olaj

Sárgarépa macerátum

Kókusz olaj

Illóolaj

Bergamott illóolaj (Citrus bergamia)


forrás forrás forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr1014094935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása