illanna aromaterápia

Ismerd meg! - Vadmurok

2018. június 08. 15:11 - illanna.aromaterapia

vadmurok Daucus carota


Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Hogyan jön ide Anna királynő csipkéje?


A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.

A vadmurok, sok más néven is ismert - említik úgy is, mint madárfészek, püspök csipke, vagy Anna királynő csipkéje. A csipke elnevezést virágairól, illetve azok elhelyezkedéséről kapta vélhetőleg, mert a nagyon apró lila, majd később fehér kis virágok valóban olyanok, mint egy gyönyörű csipkeminta.

De, hogy miért kapta az Anna királynő csipkéje elnevezést? Sok történet kering erről és, ahogy általában, úgy most sem lehet tudni, hogy melyik is az igaz...

vadmurok Daucus carota

Egyes források szerint még az sem teljességgel bizonyos, hogy melyik Anna királynőről beszélünk, vagy, hogy tényleg királynőt jelent-e a királynő megnevezés. Ha valóban királynő, akkor a kérdés az, hogy az 1574-ben született, vagy 1665-ben született brit Annáról van-e szó. De szerintem, mára már talán a története érdekesebb lett, mint, hogy kiderítsük kiről is szól igazából – különben is, ez csak méginkább titokzatosabbá és érdekesebbé teszi.

Eszerint a történet szerint, Anna királynő híres volt kézzel készített csipkéiről. Egyik alkalommal amikor végigsimított a csipkén, megszúrta az úját és egy csepp vér került a csipke közepére, amit a Daucus carota közepén lévő lilás virág jelképez.

Egy másik megközelítés szerint az Anna királynő elnevezés igazából Szent Annára, Szűz Mária édesanyjára utal, aki az anyák, várandós kismamák, illetve a csipkeverők védőszentje.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, Európában és Dél-Nyugat-Ázsiában őshonos növény, akár 30-60 cm magasra is megnőhet. Források szerint a vadmurok magját már az ősidőkben is használták, gyógyító tulajdonságai miatt. Vízhajtóként, vesekő megelőzésére alkalmazták, de Hippokratész ajánlotta a magok rágcsálását nőknek, akik nem kívántak teherbe esni.

Illóolaját magjaiból állítják elő, akkor gyűjtik össze, amikor a növény már száradni kezd és az ernyős virágzat összecsukódik. Az olaj kinyeréséhez a vadmurok esetében általában gőzlepárlást alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a lepárló csak azon részébe töltik be az alapanyagot, ahol közvetlenül nem érintkezik a vízzel, csak a felmelegített gőzzel. Az olajnak a sárgástól egészen a barnáig terjedhet a színe. Illata számomra kicsit kesernyés és erős, de magában hordozza a melegséget és a védelmet is.

Kémiai összetételét tekintve szeszkviterpén alkoholokban gazdag, ugyanis fő összetevője a karotol, amit kutatók először 1925-ben izoláltak és jelentős bőrápoló és májsejt regeneráló hatással bír. Emellett viszonylag magas százalékban található benne monoterpének közül az alpha-pinén is, amelynek leginkább vízhajtó, fertőtlenítő tulajdoságát köszönheti.

vadmurok Daucus carota

Az aromaterápiában sejtregeneráló hatása miatt elengedhetetlen olaj bőrproblémák kezelésében. Ezért öregedő, ráncos, ekcémás bőrre készített keverékek alapja. Alkalmazhatjuk még a hegesedés gyógyulásának támogatására, illetve felfekvés vagy fekély kezelésére is, hiszen serkenti az új sejtek képződését. Tisztít és méregtelenít, ezért narancsbőr, ödéma ellen is kíváló.

Antiszeptikus, anifungális, gyomorerősítő, görcsoldó hatása sem elhanyagolható. Ugyan úgy oldja a testi, mint az érzelmi görcsöket, ezért minden olyan érzelemnél, ami görcsösséget, vagy görcsös ragaszkodást hordoz magában gondolnunk kell rá, amikor a megoldást keressük.

Illóolaját várandós vagy szoptatás kismamák kerüljék!

Nézz szét a webshopban: www.illanna.hu!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


A képek a szerző tulajdonát képezik.

forrás, forrás, forrás, forrás, forrás, forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr4914032698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása