illanna aromaterápia

Illóolaj? Az meg micsoda? – 2. rész

2017. november 30. 16:19 - illanna.aromaterapia

pexels-photo-220989.jpeg

Előző bejegyzésemben megismerkedhettél azzal, mikén vonható ki illóolaj és pontosan milyen növényekből. De hogyan tudod alkalmazni te magad, miben oldódnak, hogyan kell tárolni, mit tegyél és mit ne az illóolajokkal? Sok-sok kérdés, amire most megtalálod a választ és még mindig nincs vége! :)

Az előző részben beszéltünk a vízgőzdesztillációról, aminek végterméke az illóolaj és az aromavíz. Ezek  egy tartályba érkeznek és onnan szűrik le az illóolajat és az aromavizet. Nem is kell nagyon sokat gondolkozni ezek után azon a kérdésen, hogy vajon az illóolaj oldódik-e vízben. A választ szerintem már te is tudod: nem. Akkor sem, ha összerázzuk, akkor sem, ha belecseppentjük. Amennyiben ilyen illóolajjal találkozol, annak vélhetően semmi, de semmi köze az illóolajhoz.

De ha vízben nem tudod feloldani, akkor mégis hogyan használd? Az illóolajok remekül keverhetőek növényi olajokkal, agyagporral, alkohollal, zselével, krémmel, mézzel, cukorral, sóval, tejjel, tejszínnel és mindenféle zsír vagy alkohol bázisú anyaggal.

Növényi olajjal való keverés esetén nem csak arról beszélünk, hogy legyen mibe tenni az illóolajat. A hidegen sajtolt növényi olajok maguk is rendkívül sokoldalúak. Általában elmondható, hogy magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk van, lehet hűtő vagy éppen melegítő hatásuk, sebgyógyító, sejtregeneráló, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns vagy éppen gombaölő tulajdonsággal is rendelkezhetnek, így egy komplex terápia részeként erősítik a keveréket.

Ezek a tulajdonságok, csakis a hidegen sajtolt növényi olajokra jellemzőek és éppen úgy, ahogy az illóolajoknál itt is nagyon fontos, hogy jó minőséget válasszunk.

Ha szeretnél körülnézni a növényi olajok között, azt itt megteheted.

Agyagporba általában akkor keverjük az illóolajokat, ha arcpakolás, méregtelenítés, fájdalomcsillapítás a célunk. Alkohollal való keveréssel már találkozhattál, ha használtál már parfümöt J De alkohollal elegyítjük akkor is, amikor hintőport, vagy hajra fújható keveréket készítünk (pl. tetvek ellen).

Mézbe és cukorba is keverhető, illetve nagyszerű fürdősót is készíthetünk, akár ajándékba is. A keverékből 1-2 evőkanállal tegyünk a fürdőbe és élvezzük a hatását. Arra figyeljünk, hogy 2 kanál sóhoz 10-15 csepp illóolajat használjunk. Ha közvetlenül adjuk vízhez az illóolajat, akkor a tetején fog úszni és főleg citrusfélék esetén a meleg víz miatt bőrirritációt okozhat.

Szépségápolás esetén keverjük zselébe vagy krémbe. Ezekben az esetekben főleg olyan illóolajokat alkalmazunk, amiknek ránctalanító, sebgyógyító, bőrregeneráló, bőrfeszesítő, nyirokkeringést serkentő. Akár már kész samponhoz is adhatunk pár cseppet, de hajápoláshoz inkább pakolás formájában növényi olajba keverve alkalmazzuk.

Illóolajok – mire kell figyelnünk?

Bizonyos illóolajok – főleg a citrusfélék, de az angyalgyökér, fogpiszkálófű, római kömény fényérzékenyítő hatásúak. Ez azt jelenti, hogyha tisztán, vagy keverék részeként a bőrünkön alkalmazzuk, legalább 12 órán keresztül kerülnünk kell az UV sugárzást (napozás, szolárium), mert barna foltot hagyhat a bőrön.

Azok az illóolajok, amik magas arányban tartalmaznak fenolt, vagy aldehidet (kémiai összetevők) irritálhatják a bőrt, ezeket sose alkalmazzuk tisztán, mindig keverjük valamilyen hordozó anyagba!

Akik tapasztaltak már bármilyen jellegű allergiát, alkalmazás előtt teszteljék az illóolajat. 1-2 cseppnyi keverék érdemes érzékenyebb bőrfelületre, csuklóra, vagy könyökhajlatra kenni! 10-15 perc elteltével, ha bármiféle elváltozást észlelsz, akkor kerüld az illóolaj alkalmazását a bőrön, fürdővízben.

Hogyan tároljam az illóolajokat?

Ahogy nevükből is sejthető az illóolajok illékony anyagok, ezért használat után mindig gondosan tekerjük vissza a kupakot az üvegre. A cseppentőt, pipettát ne fogdossuk össze.

Az illóolajok biokémiai összetétele UV sugárzás esetén megváltozhat, ezért is árulják sötét üvegben és ezért kell törekedni arra, hogy olyan helyen tároljuk, ahol nem érheti napfény az üvegcséket. Az sem tesz nekik jót, ha folyamatosan nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletnek vannak kitéve.

Mivel terápiás hatású illóolajokról beszélünk, ezért ügyeljünk arra, hogy a kíváncsi kezek elől gondosan zárjuk el, így a gyerekek nem használják el féltve őrzött készletünket és nem okozhatnak maguknak semmilyen sérülést. Amennyiben szembe kerül, azt növényi olajjal mossuk ki – hiszen vízben nem oldódik!

Mit ne tegyünk illóolajokkal?

Fülbe sose cseppentsünk illóolajat – tegyük egy vattapamacsra és azt tegyük a fülbe. Hígítatlanul ne alkalmazzuk a nemi szervek területén és orrunkba is csak növényi olajjal keverve használjuk.

A 3. részben összeszedem milyen esetekben használható az aromaterápia gyerekeknél!

Addig is nézz körül a webshopban, ahol sok kész megoldást találhatsz immunerősítés, álmatlanság, köhögés, sebkezelés témában!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Szerezd be az illóolajokat és növényi olajokat az Illanna aromaterápia webshopról!


forrás

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://illanna-aromaterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr9213406741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása