illanna aromaterápia

Vegyszermentes kozmetikumokra fel!

2018. október 28. 21:05 - illanna.aromaterapia

supermarket


Májusban tértem át teljesen a természetes kozmetikumokra. Nagyrészt. Lecseréltem a tusfürdőt, sampont, dezodort, arckrémet, testápolót…de a smink cuccaimtól (már, amennyire használom), bevallom, nem váltam meg. Cserébe azokból jobb minőségre váltottam. Hátha.


De miért is van erre szükség? Számtalan helyen lehet erről tájékozódni, mégis van egy könyv, ami nagy kedvencem. Többek között ezt is leírja, szépen, érthetően. Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok. Ez tipikusan az a hiánypótló könyv, amiből, majd mindent megértesz, bármilyen kérdésed is van a női testtel és annak működésével kapcsolatban. Tényleg, csak ajánlani tudom mindenkinek! Nem csak azoknak, akiknek problémájuk van, hanem anyukáknak, nővé érő lányoknak és már „nagylányoknak”, akik mégsem értik pontosan melyik hormon hogyan is működik.

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok orvos. Nem értek ehhez én sem jobban, mint bárki más. Csupán tájékozódom és elhiszem azt, amit más, hozzá értő ember, ezekről leír. És szeretném felhívni ezekre a veszélyekre (ami nem csak nőket érint!) a ti figyelmeteket is. Hogyha nem is mindent egyszerre, de pár dolgon igenis változtassunk, önmagunkért!

Miért jobb, ami természetes?

krém

Térjünk vissza a miért is van erre szükség kérdésre. Fogyasztói társadalom. Globalizáció. Mesterséges anyagok. Ezeket a szavakat mindenki hallja, egyre gyakrabban. De mit is jelentenek ezek számunkra? „Ami kívül szebbé varázsol, az belül káros lehet”[1] Egy kutatás már 30 (!) éve is azt mutatta ki, hogy a forgalomban lévő kozmetikumok, minden harmadik összetevője károsnak bizonyult az egészségre. Azóta a szintetikus szerek száma csak nőtt – több tízezerrel. Ezek mind a kozmetikumokba, élelmiszerekbe stb. vándoroltak.

Akkor jöjjenek az újabb közhelyek: Valamiben meg kell halni. Úgyse használok belőle olyan sokat. Nem hiszem, hogy ez valóban káros lenne. Minimális a hormontartalma. Elhanyagolhatóak a mellékhatások.

Nézzük akkor egy kicsit bele ebbe. Három olyan vegyszertípus van, amire nagyon oda kell figyelni:

  • a szervezetben felhalmozódnak, nem bomlanak le;
  • befolyásolják a hormonális rendszert;
  • rákkeltőek.

Ezek a méhlepényen keresztül eljutnak a magzatig, anyatejjel a csecsemőig.

Néhány példa:

Xenohormonok – xenoösztrogének: a szervezetbe kerülve hormonszerű (ösztrogén) hatást váltanak ki, ezzel felborítva a test hormonháztartását (a sejtek felszínén „elfoglalják”a szervezet saját hormonjának fenntartott kötőhelyet, becsapva így a hormonális rendszert)

DTT – rovarirtó: eredetileg a malária ellen fejlesztették ki, de az állatokról átterjedt az emberekre is. Növényvédő szerként használták Közép-Amerikában, ahol a nemi érés már 3-4 éves korban megindult a gyerekeknél. Használatát már sok helyen betiltották, de máig vannak olyan helyek, ahol használata legális.

Dioxin – növényvédő: a táplálékláncba, az ezeket a növényeket fogyasztó állatokon keresztül került. A világ számos területén használják még ma is, fehérítőként. Milyen termékeket állítanak elő így? Vatta, pelenka, tampon, intim betét, wc papír, papírzsebkendő…

Következő jó hír, hogy ezeknek nagy része a nyálkahártyán át szívódik fel a leggyorsabban, tehát nem elég arra figyelnünk, mivel kenjük magunkat, mit eszünk és mit iszunk, az sem mindegy milyen levegőt szívunk. Szívás.

És, hogy ezeknek a szereknek, milyen hatásai lehetnek?

Immungyengeség, allergia, autoimmun betegségek, idegrendszeri zavarok, hormonális problémák, motivációhiány, terméketlenség, csontritkulás.

Nőknél: cikluszavarok, mellcsomók, mióma, endometriózis, kismedencei gyulladások.

Férfiaknál: spermiumszám-csökkenés, prosztata megnagyobbodás, - daganat.

Gyerekeknél: korai nem érés, magatartászavar, tanulási nehézség, gyengeség, nemi szervek fejlődési zavara.

Nézzünk egy listát azokról a termékekről, amelyek tartalmazhatják a káros vegyületeket:

  • Szintetikus mosószerek, illatosított öblítők, mosogatószerek, tisztítószerek – pár alternatívával már találkozhattál a blogon (öblítő, takarítás)
  • Tusfürdők, samponok, testápolók, fogkrémek
  • Dezodorok, izzadság gátlók
  • Hajfestékek, kozmetikumok
  • Napozószerek, bőrápolók
  • Illatosított termékek (tea, gyertya, légfrissítő, parfüm)
  • Fehérített termékek (tampon, betét, stb.)
  • Gyomirtó-, növényirtó-, gombaölő szerek

Dezodor természetesen

Szeretném veletek megosztani az én kikísérletezett receptemet, amiben az illóolajokat mindig változtatom - jóból is megárt a sok! :). Elkészítése nagyon egyszerű és ha nincs otthon megfelelő tubusod egy tégelyből is könnyedén felkenhető.

természetes dezodor

 

Ez a mennyiség egy nagyobb adag dezodorra elég. Én általában 10-15g-os adagokban szoktam porciózni.

A shea-, kókusz-, és kakaóvajat melegítsd fel a sárgabarackmag olajjal és a méhviasszal! Figyelj arra, hogy ne lépd túl a 60 °C-ot! Amikor felolvadt a méhviasz is, keverd hozzá a keményítőt és a szódabikarbónát, add hozzá az illóolajokat és mérd ki. 5 – 10 percre tedd a hűtőbe, vagy várd meg, amíg megdermed és már használhatod is! A tested kb. 1 hónap után hozzászokik a természetes megoldáshoz és elmúlnak a kezdeti kellemetlenebb szagok.

Illóolajokból használhatod a teafát (Melaleuca alternifolia), orvosi levendulát (Lavandula angustifolia), muskotályzsályát (Salvia sclarea), babért (Laurus nobilsi), ciprust (Cupressus sempervirens). A weboldal keresőjébe a kulcsszavakat beírva tudod megkeresni a megfelelő illóolajat.

Ha mégsem szeretnél magad készíteni a Herbsgarden természetes krémdezodorjait beszerezheted a webshopban!

Remélem, ezek után jobban odafigyeltek majd ti is arra, miket vásároltok, miket kentek magatokra és miket esztek.

Olvassatok, tájékozódjatok!

Ha segítségre van szükséged az elkészítésben, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


[1] Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok, 50. oldal

Forrás: Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen: Női igazságok

Szólj hozzá!

Ismerd meg! - Sárgarépa macerátum

2018. július 12. 12:42 - illanna.aromaterapia


Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Sárgarépa és bronzos barnaság?


Egy kis ismétlés az előző részből: „A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.”

vegetables-1666632_1920.jpg

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a sárgarépa fogyasztása jót tesz a szemnek és fütyülni is jobban fogunk tudni tőle, de azt kevesebben tudják, hogy a sárgarépa macerátum bőrön való alkalmazásának is számos előnye van.

Hogyan készül a macerátum?

A Daucus carota ssp sativa gyökeréből macerálással állítják elő az általunk ismert és használt készterméket. Ez annyit jelent, hogy az olajat nem közvetlenül a répából nyerik préseléssel, vagy hidegen sajtolással, hanem a friss gyökeret növényi olajban áztatják. Így a bázisolaj mellett a benne áztatott, macerált növény tulajdonságai is belekerülnek a végtermékbe.

A friss sárgarépa gyökérből készült macerátumhoz jellemzően napraforgó- vagy olívaolajat használnak bázisolajként. De mielőtt hozzákezdenénk a munkához tisztában kell lennünk néhány alapvető dologgal és át kell hidalni néhány apróbb nehézséget. Először is, a répa igen nagy százaléka víz, és mint tudjuk a víz jó hordozója mindenféle baktériumnak. Ami még ennél is nagyobb gond, hogy nem elegyedik az olajjal. Így, mielőtt nekifognánk a macerálásnak, ezt valahogyan orvosolnunk kell, így mielőtt a répát a hordozóolajhoz tennénk, mindenképpen ki kell szárítanunk! Ehhez vágjuk karikára a répát és tegyünk alacsony hőfokon a sütőbe (kb 12-18 órára), vagy használjuk aszalógépet.

sárgarépa macerátum 

Miután már úgy érezzük, hogy a répadarabkák kellően szárazak egy kifertőtlenített üvegbe téve öntsük rá az általunk választott olajat úgy, hogy teljesen ellepje és körülbelül 4 hét pihentetés (két naponta azért néha rázzuk fel) után már élvezhetjük is az általunk készített macerátum jótékony hatásait. Ha mindehhez még nem látjuk elérkezettnek az időt, akkor meg is vehetjük: itt.

Béta-karotin, ide vele!

Hogy miért is éri meg elkészíteni vagy beszerezni ezt a macerátumot? Vitaminokban gazdag, tápláló olaj, amely lágyítja a bőrt és elősegíti az egyenletes barnulást, a barnaság megtartását, illetve a napégette bőrre is jótékony hatással van. Tele van béta-karotinnal – ami az A-vitamin provitaminja, azaz a szervezet ezt átalakítva hozza létre az A-vitamint (retinol). Ez a zsírban oldódó vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és a fogak egészségét, valamint felelős a nyálkahártyák egészségéért, a szürkületben való látásért és támogatja az immunrendszert. A retinol ezeken kívül a bőr épségének megőrzésében is komoly szerepet játszik, csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti az új kötőszöveti rostok képződését.

Ezek alapján, ha azt vesszük észre, hogy bőrünk berepedezik, érdessé válik és hámlani kezd, gyanakodhatunk arra is, hogy A-vitamin hiányunk van. Ebben az esetben mindenképpen érdemes béta-karotin tartamú ételeket, illetve természetes kozmetikumokat használni, hiszen az A-vitaminnal ellentétben így nem állhat fent a túladagolás veszélye.

A béta- karotin adja ezen kívül a sárgarépa jellegzetes színét is. Érdekesség, hogy a karotionidokat már 1950 óta állítják elő mesterségesen és használják élelmiszerek színezőanyagaként.

Bronzos barnaság természetesen

Ha már az élelmiszeriparban ilyen nagy sikerrel alkalmazzák, miért ne építenénk be mi is a természetes béta-karotin forrást bőrünk táplálába a mindennapjainkba és kívánt barnaságunk elérése érdekében, legalább nyáron? Ha fakó a bőröd, nehezen, vagy jellemzően foltosan barnulsz, akkor a következő keverék használatát ajánlom neked:

parmesancheese_4.png

A fenti hozzávalókat beszerezheted a webshopban! Nincs más teendőd csak keverd össze és napozás előtt kend be vele a bőröd. A bergamott illóolaj sajtolt, ne desztillál legyen, hiszen most kis koncentráciban, de kifejezetten a fényérzékenyítő hatását használjuk fel arra, hogy bőrünk barnuljon. A keveréket tegyük egy 50ml-es üvegbe és tegyünk rá szórófejet, hogy könnyebben tudjuk elolszlatni a bőrön, használat előtt rázzuk össze! Ne felejtsünk el tesztet végezni a bőrünkön! 

Fontosnak tartom felhívni a figyelmedet arra, hogy ez a keverék nem véd meg a káros sugarak és a leégés ellen. Javaslom, hogy a napozáshoz fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet és semmiképpen ne 11 és 16 óra között napozz.

Ha ezeket betartod bőröd nagyon hamar alkalmazkodni fog és leégés nélkül éred el, hogy szép színed és sok D-vitaminod legyen! Megfelelő időben történő napozáshoz használhatsz természetes napvédő szereket, illetve olyan növényi olajokat, amelyek megvédik a bőrödet az UV sugárzástól. Ilyen például a kókuszolaj vagy a shea vaj.

Remélem sokan elkészítitek a bronzosító testápolót!

Mindenkinek jó barnulást! :)

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Szerezd be a hozzávalókat az Illanna aromaterápia webshopról!

Növényi olaj

Sárgabarackmag olaj

Avokádó olaj

Sárgarépa macerátum

Kókusz olaj

Illóolaj

Bergamott illóolaj (Citrus bergamia)


forrás forrás forrás

Szólj hozzá!

Ismerd meg! - Vadmurok

2018. június 08. 15:11 - illanna.aromaterapia

vadmurok Daucus carota


Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! 

Vadmurok és répa. Mi a különbség? Ráadásul használjuk az aromaterápiában? Mindkettő Dauscus carota, de akkor ez most, hogy is van? Hogyan jön ide Anna királynő csipkéje?


A sárgarépa néven elterjedt, általunk is fogyasztott „répa” a Daucus carota sativa alfaja. Azt, hogy melyik alfaj, onnan látod, hogy mi van az ssp. (subspecies=alfaj) után írva! A vadmurok a Daucus carota ssp carota, azaz a carota alfaj. A carota viszonylag kicsi, fehér, elágazó gyökérből a ma is ismert vaskos, narancssárga gyökerű sativa háziasítással jött létre.

A vadmurok, sok más néven is ismert - említik úgy is, mint madárfészek, püspök csipke, vagy Anna királynő csipkéje. A csipke elnevezést virágairól, illetve azok elhelyezkedéséről kapta vélhetőleg, mert a nagyon apró lila, majd később fehér kis virágok valóban olyanok, mint egy gyönyörű csipkeminta.

De, hogy miért kapta az Anna királynő csipkéje elnevezést? Sok történet kering erről és, ahogy általában, úgy most sem lehet tudni, hogy melyik is az igaz...

vadmurok Daucus carota

Egyes források szerint még az sem teljességgel bizonyos, hogy melyik Anna királynőről beszélünk, vagy, hogy tényleg királynőt jelent-e a királynő megnevezés. Ha valóban királynő, akkor a kérdés az, hogy az 1574-ben született, vagy 1665-ben született brit Annáról van-e szó. De szerintem, mára már talán a története érdekesebb lett, mint, hogy kiderítsük kiről is szól igazából – különben is, ez csak méginkább titokzatosabbá és érdekesebbé teszi.

Eszerint a történet szerint, Anna királynő híres volt kézzel készített csipkéiről. Egyik alkalommal amikor végigsimított a csipkén, megszúrta az úját és egy csepp vér került a csipke közepére, amit a Daucus carota közepén lévő lilás virág jelképez.

Egy másik megközelítés szerint az Anna királynő elnevezés igazából Szent Annára, Szűz Mária édesanyjára utal, aki az anyák, várandós kismamák, illetve a csipkeverők védőszentje.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, Európában és Dél-Nyugat-Ázsiában őshonos növény, akár 30-60 cm magasra is megnőhet. Források szerint a vadmurok magját már az ősidőkben is használták, gyógyító tulajdonságai miatt. Vízhajtóként, vesekő megelőzésére alkalmazták, de Hippokratész ajánlotta a magok rágcsálását nőknek, akik nem kívántak teherbe esni.

Illóolaját  (beszerezheted a webshopban) magjaiból állítják elő, akkor gyűjtik össze, amikor a növény már száradni kezd és az ernyős virágzat összecsukódik. Az olaj kinyeréséhez a vadmurok esetében általában gőzlepárlást alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a lepárló csak azon részébe töltik be az alapanyagot, ahol közvetlenül nem érintkezik a vízzel, csak a felmelegített gőzzel. Az olajnak a sárgástól egészen a barnáig terjedhet a színe. Illata számomra kicsit kesernyés és erős, de magában hordozza a melegséget és a védelmet is.

Kémiai összetételét tekintve szeszkviterpén alkoholokban gazdag, ugyanis fő összetevője a karotol, amit kutatók először 1925-ben izoláltak és jelentős bőrápoló és májsejt regeneráló hatással bír. Emellett viszonylag magas százalékban található benne monoterpének közül az alpha-pinén is, amelynek leginkább vízhajtó, fertőtlenítő tulajdoságát köszönheti.

vadmurok Daucus carota

Az aromaterápiában sejtregeneráló hatása miatt elengedhetetlen olaj bőrproblémák kezelésében. Ezért öregedő, ráncos, ekcémás bőrre készített keverékek alapja. Alkalmazhatjuk még a hegesedés gyógyulásának támogatására, illetve felfekvés vagy fekély kezelésére is, hiszen serkenti az új sejtek képződését. Tisztít és méregtelenít, ezért narancsbőr, ödéma ellen is kíváló.

Antiszeptikus, anifungális, gyomorerősítő, görcsoldó hatása sem elhanyagolható. Ugyan úgy oldja a testi, mint az érzelmi görcsöket, ezért minden olyan érzelemnél, ami görcsösséget, vagy görcsös ragaszkodást hordoz magában gondolnunk kell rá, amikor a megoldást keressük.

Illóolaját várandós vagy szoptatás kismamák kerüljék!

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed lenne, keress bátran!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről?- Kövess facebookon!


Szerezd be az Illanna aromaterápia webshopról!

Vadmurok illóolaj (Daucus carota illóolaj)


A képek a szerző tulajdonát képezik.

forrás, forrás, forrás, forrás, forrás, forrás

Szólj hozzá!

Ismerd meg! – Szezámolaj

2018. január 23. 17:35 - illanna.aromaterapia

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon! Következzen hát a szezámolaj!

Az előző részt itt olvashatod!

Bevallom, vannak olyan növények, amikről fogalmam se volt, hogyan néznek ki. Ilyenek voltak például a pisztácia és a szezámmag is. Elárulom, hogy a pisztácia egy lombhullató fa, de hogyan néz ki a Sesamum indicum? :) A szezámmag egy Indiából származó, kb. 1 méter magas lágyszárú, trópusi növény magja. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike, hieroglifák alapján tudjuk, hogy Egyiptomban már III. Ramszesz idején ültették.

Tovább
Szólj hozzá!

Ismerd meg! - Ravintsara

2018. január 18. 16:08 - illanna.aromaterapia

Az Ismerd meg! sorozattal az a célom, hogy minél több illóolajat, növényi olajat és aromavizet mutassak be nektek, hogy magabiztosabban alkalmazhassátok őket otthon!

A Ravintsara (Cinnamomum camphora ct. cineol) - nem összetévesztendő a sima kámforfával (Cinnamomum camphora) - a babérfélék családjába tartozik. Kellemes illatú levendulához, rozmaringoz hasonló aromával bír. Illóolaját leveleiből vízgőzdesztillációval nyerik ki.

Tovább
Szólj hozzá!